Ulasan

Mencabar Mengatasi Masalah dan Penyelesaian

Mencabar Mengatasi Masalah dan Penyelesaian


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Penghitungan boleh kelihatan seperti tugas mudah untuk dilakukan. Apabila kita pergi lebih jauh ke dalam bidang matematik yang dikenali sebagai gabungan, kita menyedari bahawa kita dapat melihat sejumlah besar. Sejak faktorial menunjukkan sehingga sering, dan nombor seperti 10! adalah lebih daripada tiga juta, mengira masalah boleh menjadi rumit dengan cepat jika kita cuba menyenaraikan semua kemungkinan.

Kadang-kadang apabila kita mempertimbangkan semua kemungkinan bahawa masalah pengiraan kita boleh diambil, lebih mudah untuk berfikir melalui prinsip-prinsip asas masalah. Strategi ini boleh mengambil masa yang lebih sedikit daripada mencuba kuasa kasar untuk menyenaraikan beberapa kombinasi atau permutasi.

Persoalan "Berapa banyak cara yang boleh dilakukan?" adalah soalan yang berbeza dari "Apa cara-cara sesuatu boleh dilakukan?" Kami akan melihat idea ini di tempat kerja dalam set permasalahan pengiraan yang mencabar.

Set soalan berikut melibatkan perkataan TRIANGLE. Perhatikan bahawa terdapat sejumlah lapan huruf. Biarlah difahami bahawa vokal perkataan TRIANGLE adalah AEI, dan konsonan-konsonan perkataan TRIANGLE adalah LGNRT. Untuk cabaran sebenar, sebelum membaca lebih lanjut, lihat versi masalah ini tanpa penyelesaian.

Masalah

  1. Berapa banyak cara boleh huruf-huruf TRIANGLE perkataan diatur?
    Penyelesaian: Di sini terdapat sejumlah lapan pilihan untuk huruf pertama, tujuh untuk yang kedua, enam untuk yang ketiga, dan sebagainya. Dengan prinsip pendaraban kita membiak sebanyak 8 x 7 x 6 x 5 x 4 x 3 x 2 x 1 = 8! = 40,320 cara yang berbeza.
  2. Berapa banyak cara yang boleh ditulis huruf TRIANGLE jika tiga huruf pertama mesti RAN (dalam urutan yang tepat)?
    Penyelesaian: Tiga huruf pertama telah dipilih untuk kita, meninggalkan kita lima huruf. Selepas RAN kita mempunyai lima pilihan untuk huruf seterusnya diikuti dengan empat, kemudian tiga, kemudian dua kemudian satu. Oleh prinsip pendaraban, terdapat 5 x 4 x 3 x 2 x 1 = 5! = 120 cara untuk mengatur huruf dengan cara yang ditentukan.
  3. Berapa banyak cara yang boleh ditulis huruf TRIANGLE jika tiga huruf pertama mesti RAN (dalam sebarang pesanan)?
    Penyelesaian: Lihatlah ini sebagai dua tugas bebas: pertama mengatur huruf RAN, dan yang kedua mengatur lima huruf yang lain. Terdapat 3! = 6 cara untuk mengatur RAN dan 5! Cara untuk menyusun lima surat yang lain. Oleh itu, terdapat sejumlah 3! x 5! = 720 cara untuk mengatur huruf TRIANGLE seperti yang ditentukan.
  4. Berapa banyak cara yang boleh ditulis huruf TRIANGLE jika tiga huruf pertama mesti RAN (dalam mana-mana perintah) dan huruf terakhir mestilah vokal?
    Penyelesaian: Lihatlah ini sebagai tiga tugas: yang pertama mengatur huruf RAN, yang kedua memilih satu huruf keluar dari I dan E, dan yang ketiga mengatur empat huruf yang lain. Terdapat 3! = 6 cara untuk mengatur RAN, 2 cara untuk memilih huruf vokal dari huruf yang tinggal dan 4! Cara untuk mengatur empat huruf yang lain. Oleh itu, terdapat sejumlah 3! X 2 x 4! = 288 cara untuk mengatur huruf TRIANGLE seperti yang ditentukan.
  5. Berapa banyak cara yang boleh ditulis huruf TRIANGLE jika tiga huruf pertama mesti RAN (dalam apa-apa perintah) dan tiga huruf seterusnya mesti TRI (dalam sebarang pesanan)?
    Penyelesaian: Sekali lagi kita mempunyai tiga tugas: yang pertama mengatur huruf RAN, yang kedua mengatur huruf TRI, dan yang ketiga mengatur kedua huruf yang lain. Terdapat 3! = 6 cara untuk mengaturkan RAN, 3! cara untuk menguruskan TRI dan dua cara untuk mengatur huruf lain. Oleh itu, terdapat sejumlah 3! x 3! X 2 = 72 cara untuk mengatur huruf TRIANGLE seperti yang ditunjukkan.
  6. Berapa banyak cara yang berbeza yang boleh huruf-huruf dari TRIANGLE perkataan diatur jika pesanan dan penempatan vokal IAE tidak dapat diubah?
    Penyelesaian: Ketiga vokal mesti disimpan dalam susunan yang sama. Sekarang terdapat sejumlah lima konsonan untuk mengatur. Ini boleh dilakukan dalam 5! = 120 cara.
  7. Berapa banyak cara yang berlainan yang boleh dituliskan huruf TRIANGLE perkataan jika perintah IAE vokal tidak boleh diubah, walaupun penempatan mereka boleh (IAETRNGL dan TRIANGEL boleh diterima tetapi EIATRNGL dan TRIENGLA tidak)?
    Penyelesaian: Ini paling baik dipikirkan dalam dua langkah. Langkah pertama adalah memilih tempat-tempat vokal yang pergi. Di sini kita memilih tiga tempat daripada lapan, dan perintah yang kita lakukan ini tidak penting. Ini adalah kombinasi dan terdapat sejumlah C(8,3) = 56 cara untuk melaksanakan langkah ini. Lima huruf yang tersisa boleh diatur dalam 5! = 120 cara. Ini memberikan sejumlah 56 x 120 = 6720 perkiraan.
  8. Berapa banyak cara yang berbeza dapat huruf-huruf dari TRIANGLE perkataan diatur jika urutan IAE vokal boleh diubah, walaupun penempatan mereka mungkin tidak?
    Penyelesaian: Ini adalah perkara yang sama seperti # 4 di atas, tetapi dengan huruf yang berbeza. Kami mengatur tiga huruf dalam 3! = 6 cara dan lima huruf lagi dalam 5! = 120 cara. Jumlah cara untuk susunan ini ialah 6 x 120 = 720.
  9. Berapa banyak cara yang berbeza boleh enam huruf perkataan TRIANGLE diatur?
    Penyelesaian: Oleh kerana kita bercakap tentang suatu susunan, ini adalah permutasi dan terdapat sejumlah P(8, 6) = 8! / 2! = 20,160 cara.
  10. Berapa banyak cara yang berbeza boleh enam huruf perkataan TRIANGLE disusun jika mesti ada bilangan vokal dan konsonan yang sama?
    Penyelesaian: Hanya ada satu cara untuk memilih vokal yang akan kami letakkan. Memilih konsonan boleh dilakukan di C(5, 3) = 10 cara. Terdapat 6 lagi! cara untuk menguruskan enam huruf. Multiply nombor ini bersama-sama untuk hasil 7200.
  11. Berapa banyak cara yang berbeza boleh enam huruf perkataan TRIANGLE diatur jika mesti ada sekurang-kurangnya satu konsonan?
    Penyelesaian: Setiap susunan enam huruf memenuhi syarat, jadi ada P(8, 6) = 20,160 cara.
  12. Berapa banyak cara yang berbeza dapat enam huruf dari TRIANGLE perkataan diatur jika vokal mesti ganti dengan konsonan?
    Penyelesaian: Ada dua kemungkinan, huruf pertama adalah huruf vokal atau huruf pertama adalah konsonan. Jika huruf pertama adalah vokal kita mempunyai tiga pilihan, diikuti oleh lima untuk konsonan, dua untuk vokal kedua, empat untuk konsonan kedua, satu untuk vokal terakhir dan tiga untuk konsonan terakhir. Kami membiak ini untuk memperoleh 3 x 5 x 2 x 4 x 1 x 3 = 360. Dengan argumen simetri, terdapat bilangan perkiraan yang sama yang bermula dengan konsonan. Ini memberikan sejumlah 720 perkiraan.
  13. Berapa banyak set empat huruf yang boleh dibentuk dari perkataan TRIANGLE?
    Penyelesaian: Oleh kerana kita bercakap tentang satu set empat huruf dari total lapan, pesanan itu tidak penting. Kita perlu mengira gabungan itu C(8, 4) = 70.
  14. Berapa banyak set empat huruf yang boleh dibentuk dari perkataan TRIANGLE yang mempunyai dua huruf vokal dan dua konsonan?
    Penyelesaian: Di sini kita membentuk set kami dalam dua langkah. Disana ada C(3, 2) = 3 cara untuk memilih dua huruf vokal dari total 3. Ada C(5, 2) = 10 cara untuk memilih konsonan dari lima yang ada. Ini memberikan sejumlah 3x10 = 30 set yang mungkin.
  15. Berapa banyak set empat huruf yang boleh dibentuk dari perkataan TRIANGLE jika kita mahu sekurang-kurangnya satu vokal?
    Penyelesaian: Ini boleh dikira seperti berikut:
  • Bilangan set empat dengan satu vokal ialah C(3, 1) x C( 5, 3) = 30.
  • Bilangan set empat dengan dua huruf vokal adalah C(3, 2) x C( 5, 2) = 30.
  • Bilangan set empat dengan tiga huruf vokal ialah C(3, 3) x C( 5, 1) = 5.

Ini memberikan sejumlah 65 set berbeza. Sebaliknya kita dapat mengira bahawa terdapat 70 cara untuk membentuk satu set dari empat huruf, dan tolak C(5, 4) = 5 cara memperoleh satu set tanpa vokal.


Tonton video itu: Prof Dr Muhaya 2018 - Macam Mana Nak Hadapi Hari ini Dengan Tenang Dan Baik (Julai 2022).


Komen:

  1. Cliffton

    Completely I share your opinion. In it something is also I think, what is it excellent idea.

  2. Tubei

    I did not speak that.

  3. Yocage

    The incomparable message is interesting to me :)

  4. Ayaan

    I congratulate you were visited simply magnificent idea

  5. Bardulf

    Ia mematuhi, banyak maklumat berguna

  6. Meshakar

    saya sukakannya



Tulis mesej